Polska wersja językowa English version
Informacje o firmie Contact PLUS Gotowe produkty Elementy Kontakt
Contact PLUS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 

 

 


Rib-eye Steak


Przykładowe danie:
Grilled aged rib-eye steak, patatoes and red vine.

 

Opis produktu

Jest to stek z antrykotu (rib lub prime rib) specjalnie sezonowanego do steków, posiadający wysokiej jakości strukturę mięsa. Bogaty w walory smakowe antrykot jest znany w USA i Anglii jako król pieczeni (king of roasts) na prywatnych przyjęciach i większych imprezach (np.: garden party, dinner party, get-togethers or festivity) nazywa się tą pieczeń standing rib roast. Pieczeń przygotowuje się z kością jako bone-in rib-eye roast lub bez kości rib-eye roast.

Steki wycinane z antrykotu, zarówno z kością z dołączonym do antrykotu mniejszymi mięśniami (smaller muscles of rib section) jak i te całkowicie obrobione (trimmed) w taki sposób, że pozostaje tylko tzw. oko (eye) są delikatne i pełne w smaku.

Cięcie antrykotu zawiera jeden duży mięsień, tzw. oko czyli large eye muscle oraz kilka innych mniejszych mieśni m.in rib-eye lip muscle, cap, rib lifter lub deckle.

W j.francuskim "entrecote" znaczy "między żebrami" i odnosi się do steków wycinanych z pomiędzy żebra 9 i 11. W USA steki te noszą nazwę rib-steak lub rib-eye steak, natomiast cowboy steak to ten sam stek co rib-eye tyle, że z kością.

Inne nazwy steka rib-eye z jakimi można się spotkać w restauracjach świata to:
- beauty steak
- delmonico steak
- market steak
- shell steak
- Spencer steak

Steki rib-eye mają średnią masę 300g. Produkt jest mrożony, pakowany w vacuum i karton.



 

Strona Startowa