Przykładowe danie: New York Strip with Sautéed Shrimp.
Opis produktu
To jeden ze steków z rostbefu (striploin) posiadający wspaniały smak i strukturę, przez
znawców uważany
za najsmaczniejszy stek wołowy. Steki z rostbefu robione są z kością lub bez. Z kością (bone-in striploin steak) są następujące:
- club steak
- delmonico steak
- shell steak
- sirloin strip steak
Bez kości (boneless strip loin steak):
- Ambassador steak
- Boneless club steak
- Entrecote steak
- Hotel steak
- Kansas City steak
- Veiny steak
- New York strip steak
- Tagliata (w nazewnictwie włoskim)
Wszystkie te steki różnią się przede wszystkim cięciem i wykończeniem lecz są bardzo podobne. W Europie zachodniej, krajach anglosaskich oraz USA rostbef uważany jest za potrawę mięsną na specjalne okazje (special-ocassion meat). Wskaźnikiem jakości dla steków jest tutaj struktura mięsa rostbefu i antrykotu, można na tej podstawie ocenić nawet klasę jakości (beef grade) bydła (metodę tą wykorzystuje się w USA). Są to jedynie podstawowe informacje o tych stekach, mamy nadzieję, że w miarę wzrostu zamożności Polaków i rozwoju kultury jedzenia w restauracjach staną się one również popularne w naszym kraju.