Rodzaje i nazwy steków
Steki z bydła rasy "Angus" z USA
Dostosowanie do klienta
Rodzaje i nazwy steków
Poza stekami wcześniej wymienionymi istnieje wiele innych typów i odmian steków jakie występują w menu restauracyjnym w różnych krajach, poniżej są nazwy niektórych z nich dla danej części (elementu) bydła. Ze względu na swoją specyfikę elementy są wymienione wg nazewnictwa NAMP i terminologii amerykańskiej lub brytyjskiej.
Bottom round (br. silverside):
- breakfast steak
- eye round steak
- Manhattan steak
Bottom sirloin butt (br. thick flank):
- bottom sirloin flap steak
- ball tip steak
- tri-tip steak
- cube steak
Chuck (bone-in steaks):
-
blade steak
- 7-bone steak
- Texas broil
Chuck (boneless steaks):
- Barbecue steak
- cross rib steak
- family steak (zrobiony z center-cut blade roast)
- fluff steak
- patio steak (zrobiony z center-cut blade roast)
-
shoulder clod steak
- chuck eye steak
Coulotte (br. knuckle):
- round sirloin tip steak
- sirloin cap steak
Flank:
- flank steak
- jiffy steak
Ground beef (z trimmingu różnych elementów):
- Salisbury steak
- cube steak
- minute steak
Hanging tender:
- butcher's steak
- hanger steak
- onglet (fr.)
Knuckle:
- ball tip steak
- breakfast steak
- minute steak
- round tip steak
- sandwich steak
- sirloin tip steak
Rib:
- beauty steak
- delmonico steak
- market steak
- rib-eye steak
- shell steak
- Spencer steak
- cowboy steak
Rump:
- Manhattan steak
- rump steak
- Swiss steak
Shoulder center:
- ranch-cut steak
- shoulder steak
Shoulder tender:
- butcher's steak
- chuck shoulder steak
Plate (middle belly section):
- skirt steak
- Philadelphia steak
Strip loin:
- club steak
- Delmonico steak
- shell steak
-
sirloin strip steak
- Ambassador steak
- boneless club steak
- hotel steak
- Kansas City steak
- New York strip steak
- veiny steak
Tenderloin and strip loin:
- T-bone steak
- Porterhouse steak
Tenderloin:
- tournedo steaks
Shoulder clod (the large chuck muscle group):
- top blade steak
- book steak
-
butler steak
- chicken steak
- flatiron steak
- lifter steak
- petite steak
- top blade grill steak
- top chuck steak
Top round:
-
breakfast steak
- butterball steak
- London broil
- minute steak
- round steak
- round tip steak
- sandwich steak
Top sirloin butt:
-
petite top sirloin steak
- sirloin butt steak
Tri-Tip (bottom sirloin):
-
culotte steak
- triangle steak
Steki z bydła rasy "Angus" z USA
Na życzenie możemy dostarczyć steki z bydła rasy "Angus", mięso importowane z USA, produkcji holenderskiej:
- Angus steak knuckle
- Angus steak shoulder
- Angus premium steak
Pakowanie w kartony 10kg, w folii vacuum.
Dostosowanie do klienta
Przy odpowiedniej współpracy jest możliwe przygotowanie steków wg indywidualnych wymagań. Obróbka, pakowanie, technologia pakowania oraz etykietowanie wyrobów gotowych może być dostosowane do potrzeb konsumenckich danego rynku.
Aby uzyskać więcej informacji o stekach w naszej ofercie prosimy o kontakt.
|