Polska wersja językowa English version
01flat
O firmie Gotowe produkty Elementy Export Kontakt
Contact PLUS
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 

 

 


Porterhouse Steak



Przykładowe danie:
Roasted porterhouse steak.

Opis produktu

Dużo większa odmiana T-bone steak, który łączy w sobie dwa smaki, ponieważ pomiędzy charakterystyczną kością znajdują się: stek z polędwicy (tenderloin) i stek z rostbefu (strip loin). Steki te są bardzo popularne w brytyjskich i amerykańskich steakhouse.

Sięgając do historii ameryki nazwa porterhouse pochodzi od starych miejsc przystankowych, gdzie zatrzymywały się powozy z podróżnymi w dalekie trasy, współcześnie coach station (bryt.), bus station (am.), wtedy nosiły one nazwę porterhouse. W 1814, Martin Morrison, właściciel porterhouse (porterhouse keeper) w Nowym Jorku zaczął jako pierwszy serwować ten stek z tzw. ale lub ginger ale czyli mocnym piwem. Niestety po 200 latach obecności na stołach w ameryce i europie w Polsce jest rzadko spotykany.

Waga tych steków to przeciętnie 400g do 500g.


 

Strona Startowa